Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Μας… «βλέπει»: Δείτε την εκτόξευση του τουρκικού δορυφόρου


Ο Gokturk-1, που θα έχει επταετή αποστολή και προορίζεται τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές εφαρμογές, τέθηκε
σε γεωσύγχρονη τροχιά σε ύψος 700 χιλιομέτρωνΈνας νέος τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης της Γης, ο Gokturk-1, τέθηκε χθες σε τροχιά από ένα πύραυλο «Βέγκα» της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής εταιρείας Arianespace, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Aμερική.
Ο δορυφόρος, που θα έχει επταετή αποστολή και προορίζεται τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές εφαρμογές, τέθηκε σε γεωσύγχρονη τροχιά σε ύψος 700 χιλιομέτρων.Πρόκειται για το μεγαλύτερο «αδερφάκι» του δορυφόρου Gokturk -2, ο οποίος είχε εκτοξευθεί το Δεκέμβριο του 2012 πάνω σε έναν κινεζικό πύραυλο «Long March». Ο νέος δορυφόρος έχει υπερδιπλάσιο βάρος (1.060 κιλά) σε σχέση με τον προηγούμενο (400 κιλά) και διαθέτει μια πολύ πιο εξελιγμένη κάμερα που επιτρέπει τη λήψη εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης.
Η εκτόξευση του δορυφόρου είχε προγραμματισθεί να γίνει νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε λόγω διαφορών μεταξύ των τριών εταίρων (Τουρκία, Thales Alenia Space, Telespazzio) και εωσότου η γειτονική χώρα ολοκληρώσει, σε συνεργασία με την Thales Alenia Space, τις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης και ελέγχου του δορυφόρου στην ‘Αγκυρα.
Στην κατασκευή του δορυφόρου συμμετείχαν οι Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες, η τουρκική διαστημική εταιρεία Tubitak Space Corp. και άλλες εγχώριες εταιρείες. Η διαχείριση του δορυφόρου θα γίνεται από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με το Space.com.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου