Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μας το φέρνουν σιγά σιγά...


Νέα ανακάλυψη από τη NASA

Λίγες εβδομάδες μετά την εντυπωσιακή ανακοίνωση της NASA σχετικά με την ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη, φέρεται πως η NASA ετοιμάζεται να κάνει μια νέα αποκάλυψη, που αυτή τη φορά αφορά τον πλανήτη Πλούτωνα...
  Σύμφωνα με φωτογραφίες του Πλούτωνα από το διαστημόπλοιο New Horizons που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως το έδαφος του Πλούτωνα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με εκείνο του Άρη από την άποψη ότι κάτω από την επιφάνειά του ενδεχομένως βρίσκεται ένας παγωμένος ωκεανός.
 Το παγωμένο νερό που εντοπίζεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στο έδαφος του πλανήτη καθώς και τον σχηματισμό κρύων ηφαιστείων, τουλάχιστον θεωρητικά.
 Όπως δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο καθηγητής Μπράιαν Κοξ, οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό βρει στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού και στον Πλούτωνα, γεγονός που σημαίνει πως εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν ζωντανά όντα στον πλανήτη.
 Όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες, οι οποίες έφτασαν από το σημείο καθώς και από τους δορυφόρους του πλανήτη, Χάρων και Ύδρα, διακρίνονται όρη που φτάνουν σε ύψος τα 3.300 χιλιάδες μέτρα, τα οποία σχηματίστηκαν πιθανώς πριν από 100 εκατ. χρόνια.
 Κατά τους επιστήμονες το υλικό αυτό αποδεικνύει τη γεωλογική δραστηριότητα στον μικρό πλανήτη, αλλάζοντας τα δεδομένα, αφού σε αντίθεση με τους παγωμένους δορυφόρους άλλων γιγάντιων πλανητών, ο Πλούτωνας δεν θερμαίνεται από την έλξη της βαρύτητας ενός μεγαλύτερου πλανητικού σώματος.
Κατά συνέπεια, η γεωλογική δραστηριότητα πρέπει να ενεργοποιείται από κάποιο άλλο φαινόμενο που παραμένει άγνωστο.
 «Βλέπουμε παγωμένο νερό στον Πλούτωνα για πρώτη φορά. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το νερό υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα», είχε αναφέρει ο καθηγητής Κοξ.
 Όπως όμως ακριβώς και στην περίπτωση του Άρη έτσι και στου Πλούτωνα, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν επαρκεί αποθέματα νερού, είναι εξαιρετική δύσκολη η περίπτωση του να ξεκινήσει ζωή στον πλανήτη.
 Σύμφωνα, πάντως, με άλλα σενάρια δεν αποκλείεται οι επιστήμονες να ανακοινώσουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει «εξωγήινη ζωή».

 sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου