Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2016


«Χαράτσι» για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής άνω των 50.000 ευρώ


Óôéãìéüôõðï ðÜï ôçí ÁèÞíá ôçí ÐáñáóêåõÞ 16 Éáíïõáñßïõ 2015.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 να βρίσκεται προ των πυλών και τα ραβασάκια να ετοιμάζονται, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στο σχεδιασμό του για τον φόρο ακινήτων του 2016 φέρνοντας ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και επιβαρύνσεις κυρίως στις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες, καθώς και στα οικόπεδα και αργοτεμάχια-φιλέτα, που βρίσκονται κυρίως εκτός σχεδίου πόλης.
Οι αλλαγές θα είναι μεγάλες, αλλά ο εισπρακτικός στόχος θα μείνει ο ίδιος και το κράτος σε κάθε περίπτωση θέλει να βάλει στα ταμεία του 2,6 δισ. ευρώ.
Τον τόνο των αλλαγών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλέξιάδης που χθες επεσήμανε ότι «θεωρούμε αδικία, ο πολίτης που έχει αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο και καλύπτει τη βασική ανάγκη στέγασης εμπορικής αξίας 50.000 – 60.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και ο άλλος πολίτης ο οποίος έχει ένα ακίνητο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο ή σε άλλες χώρες να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ συμβολικά φόρο».
Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο θα προβλέπει με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Kαραγιώργη Σερβίας ένα ατομικό αφορολόγητο όριο περιουσίας στα επίπεδα των 50.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ, τότε το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Αν προχωρήσει η μείωση των αντικειμενικών αξιών τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.
Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιούσιας. O νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα, με πολλούς συντελεστές. Μάλιστα οι συντελεστές θα αλλάξουν για να βγει ο λογαριασμός όπως και ο συμπληρωματικός φόρος για τις περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ. Έτσι ο διπλός φόρος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος...
Για παράδειγμα έστω ότι κάποιος διαθέτει μια πρώτη κατοικία μικρής αντικειμενικής αξίας και ένα αγροτεμάχιο. Aν το άθροισμα της αντικειμενικής αξίας αυτών των δύο είναι κάτω από το αφορολόγητο που θα θεσπιστεί, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει φόρο ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Aν όμως διαθέτει μία μόνο πρώτη κατοικία η οποία θα ξεπερνά το αφορολόγητο που θα καθοριστεί, τότε θα επιβάλλεται φόρος στο ύψος της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο.

«ΕΝΦΙΑ εξωτερικού» ξεκινά από το Λονδίνο

Εν τω μεταξύ μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι σε Έλληνες ανήκουν 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο. Στη συνέχεια πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα επεκταθεί και στην ακίνητη ιδιοκτησία και σε άλλες χώρες, για τις οποίες ωστόσο οι ιδιοκτήτες θα απαιτηθεί να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν σε άλλες χώρες σε ειδικό έντυπο. Παράλληλα, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές για να μπορέσουν να διασταυρώσουν τα στοιχεία, θα ζητήσουν και αντίστοιχα στοιχεία από τρίτες χώρες, στα πρότυπα αντίστοιχων αιτημάτων ανταλλαγής πληροφοριών όπως π.χ. για τις καταθέσεις στην Ελβετία.
Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό, ο κ. Αλεξιάδης  είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝφΙΑ , και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κ. Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει το μέτρο για ΕΝΦΙΑ εξωτερικού από την προεκλογική περίοδο, ως ένα μέτρο ενταγμένο στον προσανατολισμό της κυβέρνησης να φέρει προ των ευθυνών και του χρέους τους τους έχοντες.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου