Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1984 ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΟ ΔΝΤ!


Το ξεχασμένο αποθεματικό που έδωσε ανάσα στην Αθήνα


Στην ώρα της θα πληρωθεί η δόση των περίπου 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, με το Δημόσιο να αξιοποιεί, το «ξεχασμένο» αποθεματικό που είχε σχηματιστεί τα τελευταία 30 χρόνια για να πληρωθεί το Ταμείο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα–μέλος του ΔΝΤ, έχει δύο λογαριασμούς στο Ταμείο. Ο ένας αφορά την καταβολή της ετήσιας συνδρομής της χώρας προς το ΔΝΤ (quota). Ο δεύτερος αποτελεί έναν «εγγυητικό λογαριασμό» (holdings account), στον οποίο η Ελλάδα είχε καταθέσεις από τον Δεκέμβριο 1984 και οι οποίες έως σήμερα ανέρχονται συνολικά περίπου στα 650 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από συνεννοήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο και υπό τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην αποπληρώσει τη σημερινή δόση, άναψε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που είχε η Ελλάδα στον «εγγυητικό λογαριασμό». Ωστόσο τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στο λογαριασμό σε ένα μήνα.

Ομως, χθες, το ΓΛΚ διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καλυφθεί η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία για τον Μάιο. Και ο τρόπος για να καλυφθεί η «τρύπα» αυτή είναι να δανείσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου