Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πανηγυρίζουν οι αγορές μετά το άδειασμα του Βαρουφάκη - Η απόφαση του Τσίπρα έφερε κλίμα ευφορίας


Μετά την απόφαση Τσίπρα για νέα διαπραγματευτική ομάδα και την προσθήκη Τσακαλώτου, οι αγορές φαίνεται ότι είδαν με θετικό μάτι τα νέα με την «περιθωριοποίηση» Βαρουφάκη.

Μάλιστα, το Bloomberg με τον τίτλο «Οι αγορές χαίρονται με τα νέα για τον Βαρουφάκη» δείχνει έκδηλα το κλίμα ευφορίας που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για «ευφορία στις αγορές και κλίμα συσπείρωσης στο Χρηματιστήριο, ενώ πέφτουν οι αποδόσεις οι αποδόσεις των ομολόγων μετά από υψηλά επίπεδα κάτι που δείχνει υψηλές πιθανότητες συμφωνίας», ενώ και ξένοι ανταποκριτές μέσω του Twitter αναδεικνύουν την άνοδο στις αγορές μετά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις λιγότερες αρμοδιότητες που έχει πια στα χέρια του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.


«Η Ελλάδα έκοψε τα φτερά του Βαρουφάκη»
Σύμφωνα με το Iefimerida, η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα ομάδα διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη, παρουσιάστηκε από το Bloomberg σε άλλο άρθρο του με την φράση «έκοψαν τα φτερά του Βαρουφάκη».

Στο δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου γίνεται λόγος για την αποτυχία του Ελληνα ΥΠΟΙΚ να φέρει αποτέλεσμα τρεις μήνες παρουσίας του και στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκταμιεύσει την δόση.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο η διαχείριση των καθημερινών επαφών με τους πιστωτές αναλαμβάνεται πλέον από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο ρόλος του κ. Βαρουφάκη θα περιοριστεί στην επίβλεψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων με Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μιχαηλίδη, στρατηγικό αναλυτή της «Royal Bank of Scotland», αυτή η αλλαγή με τον Τσακαλώτο και τον Βαρουφάκη δεν είναι και τόσο ουσιαστική, από τη στιγμή που ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ παραμένει αυτός που θα διαπραγματεύεται στο Eurogroup με τους ομολόγους του, ωστόσο ταυτόχρονα αποτελεί και μία κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσιπρα μετά τα όσα έγιναν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας την περασμένη Παρασκευή.

Ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος σημειώνει στο Bloomberg για την προσθήκη Τσακαλώτου που βλέπει με θετικό μάτι «Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύ χρόνο και έχασε πολλούς φίλους της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ενας επείγον ανασχηματισμός είναι αναγκαίος για τον εξορθολογισμό της διαπραγμάτευσης, για να υπάρχει μια ομάδα με μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια των εταίρων».
 
taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου