Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Reuters : Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον Κινέζο πρωθυπουργό



Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters,
επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτισμικής συνεργασίας των δύο χωρών», ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας πως μίλησαν και για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, που θα αναλάβει την προεργασία ενόψει της επίσκεψης του Τσίπρα στην Κίνα. Η είδηση περί τηλεφωνικής επικοινωνίες Τσίπρα-Κετσιάνγκ ήρθε λίγες ώρες αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει για τίποτα για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, έπειτα από τις δηλώσεις ότι η Κίνα μπορεί να προσφέρει οικονομική υποστήριξη, ακόμη και αν η Αθήνα δεν την έχει ζητήσει.
 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Νίκος Χουντής, ο οποίος κατέχει το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε σε ελληνικό ραδιόφωνο ότι η Ρωσία έχει επίσης προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι εάν η Αθήνα αποτύχει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα του χρέους τότε θα μπορούσε να κοιτάξει αλλού για βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της Κίνας. Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Χουντή μετέδωσε νωρίτερα: «Υπήρξαν μετά τις εκλογές προτάσεις και προσφορές από τη Ρωσία για οικονομική στήριξη, καθώς και από την Κίνα, όσον αφορά τη βοήθεια σε επενδυτικές δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο όμως δεν το έχουμε ζητήσει».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως αν και έχει διαβάσει σχετικά για το θέμα της βοήθειας, δεν γνωρίζει κάτι, ωστόσο, τόνισε πως η Κίνα είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία και τις ανταλλαγές σε όλους τους τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και μιας win-win συμφωνίας που θα ωθήσει τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Κίνα δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις πολιτικές της νέας ελληνικής κυβέρνησης και έκανε σαφές ότι θα σταματήσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου για το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου