Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Mε το βλέμμα στραμμένο στο τέταρτο θύρωμα


Αποκαλύπτονται τα μυστικά στην Αμφίπολη, ανακοινώσεις σήμερα

Πολλά ερωτήματα φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει η είσοδος στον τέταρτο θάλαμο στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, κυρίως ως προς το ρόλο του, ενώ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για την εξέλιξη της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η γ.γ. του υπουργείου, κ.Μενδώνη, μετά τον τρίτο θάλαμο υπάρχει καθοδική πορεία. Οι κατασκευαστές έχουν κάνει τα πάντα για να κρατήσουν μακριά τους επίδοξους τυμβωρύχους, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες και αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν το έχουν πετύχει κιόλας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, η κ.Μενδώνη ανέφερε «μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα».

Μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.

«H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο. Ο πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα (π.Χ.). Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε η κ. Μενδώνη.

«Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο», πρόσθεσε.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου